SABRO

Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu: “Türkiye’de dini özgürlükler endişe verici bir boyutta”

ABD Dışişleri Bakanlığı, dünyadaki dini baskılar ve azınlıkların durumunu ele aldığı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda (USCIRF), Türkiye'de dini özgürlüklerin endişe verici bir boyutta olduğunu paylaştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, dünyadaki dini baskılar ve azınlıkların durumunu ele aldığı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu (USCIRF)  paylaştı.

Raporda, "Türkiye'de dini özgürlüklerin endişe verici bir boyutta olduğu" ifade edildi.

Ayasofya ve Kariya müzelerinin statüsünün değiştirilmesi ve Alevilerin resmi olarak tanınmamasına ilişkin açıklamalar da yer alıyor.

Raporda, “Erdoğan, İstanbul'da Türkiye'nin ilk Süryani kilisesi olduğu belirtilen ibadethanenin temel atma törenine katıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan diğer yandan, tarihi Ortodoks Bazilikası olan ve 1935 yılından bu yana müze statüsünde olan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi yönünde birçok kez çağrıda bulundu” ifadesine yer verildi.

USCIRF'nin rapor içeriğinde, Yahudilerle ilgili nefret söylemlerine dikkat çekilirken, din ve kutsal değerlere hakaret, zorunlu askerlik yasasında bir alternatif bulunması, vicdani redde izin verilmesi gerektiği de paylaşılıyor.

Türkiye'de yaşayan Rum, Ermeni ve Süryani azınlıklara yönelik süren nefret söylemleri ve saldırıları, azınlıklara ait tarihi sit alanları ve mezarlıkların tahrip edilmesi de USCIRF'nin değindiği konulardan biri.

USCIRF'nin önceki raporunda Cumhurbaşkanı Erdoğan kınandı

Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun raporunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Müzesi'nin yeniden camiye çevrilmesine ilişkin açıklaması sebebiyle bir kınama metni yayınlanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback'in sunumunu yaptığı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda, yaklaşık 200 ülkedeki dini azınlıklara yapılan kısıtlamalar ele alınmıştı.

Raporda, Türkiye'de son günlerde Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi yönündeki tartışmalara da değinilirken, “Aya Sofya Müslümanlar ve Hristiyanlar açısından tarihi ve manevi büyük bir değere sahiptir. Bu yapının müze statüsü korunmalıdır” açıklaması yapılmıştı.

UNESCO: "Ayasofya'nın statüsünü değiştirmek için bizim onayımız gerekli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklamaya, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'dan da bir cevap gelmişti.

UNESCO yetkilileri, Ayasofya'nın müze statüsünün değiştirilebilmesi için UNESCO'nun izninin gerektiğini açıklamıştı.

Bu haberde euronews'ten faydalanılmıştır.

TOP