SABRO

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Sivas Katliamı’nın 27'nci yıl dönümünde yaşamını yitirenler için birçok kette anma etkinlikleri düzenlendi. Sivas’ta yapılan anma, katliamda yaşamını yitiren şair ve doktor Behçet Aysan’a adanırken, Ankara’daki anmaya ise polis müdahale etti.

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal etkinlikleri için Sivas'a giden 35 aydın, yazar, şair, ozan ve sanatçının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin 27’nci yılında anma etkinlikleri düzenlendi.

Sivas’ta yapılan anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve katılımcılarla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde toplanıldı.

Anma etkinlikleri bu yıl, katliamda yaşamını yitiren şair ve doktor Behçet Aysan’a adandı. Anmaya katılanlar, üzerinde Aysan’ın fotoğrafının yer aldığı beyaz önlük giydi.

Sivas

Sivas Valiliği, Corona virüs nedeniyle yürüyüşe izin vermeyeceğini açıklamıştı.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSKAD) öncülüğünde yürüyüş gerçekleştiridi.

Yapılan yürüyüşün ardından Madımak Oteli’ne gelen topluluk, otel önüne karanfil bırakılarak, yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı.

Alevi örgütleri temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ise bir konuşma yaptı.

HDK: "İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz"

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, katliamın yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, aradan geçen 27 yıla rağmen katliamın aydınlatılmadığı, faillerin cezalandırılmadığı ifade edildi.

“Sivas katliamı davası ise yıllar sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldü. İnsanlık suçunda zaman aşımı söz konusu olamayacakken, 33 canımızın katilleri bu sayede ‘aklanmış’ oldu” açıklaması yapıldı.

Ankara’da 7 gözaltı

Ankara Sakarya Caddesi’ndeki anmaya ise polis müdahale etti.

Anmada 7 kişi gözaltına alındı.

İstanbul

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, il binası önünde bir basın açıklaması düzenleyerek Sivas katliamını andı. 

Eylemde konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Sivas katliamını unutmamanın önemli olduğunu vurgulayarak, ezilenleri mücadeleye çağırdı.

Piroğlu, “27 yıldır unutmadığımızı, unutturmayacağımız ve katilleri affetmeyeceğimiz söylemek için buradayız” diyerek, katliamlarla yoğrulmuş ve var olmuş bir coğrafyada yaşadıklarını paylaştı.

Gazi Cemevi

Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı (Gazi Cemevi), Sultangazi’de anma etkinliği düzenledi.

Cemevi kapısına “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı siyah çarşaf asıldı.

Etkinliğin basın metnine Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Sultan Gazi ilçeleri de destek amaçlı imza atarak, açıklamada yer aldı.

Cemevi bahçesinde yapılan anmaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Alevi kurum temsilcileri ile çok sayıda kişi de katıldı. Anmada şiir ve deyişler okunup, katledilenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Asım Bezirci mezarı başında anıldı

Yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 35 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci, katliamın yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kor Kitap ve Manos Kitap, yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 35 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci’yi Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabirleri başında andı.

Anmada “Sivas yandı kaç yıl oldu?” pankartı açıldı.

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yangının sürmekte olduğunu, yakılanın Türkiye’nin birikimi ve düşünce özgürlüğü olduğunu ifade etti.

Özyalçıner, "Yangına kibrit çakan aramızda dolaşıyor" açıklamasında bulundu.

Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, “2 Temmuz katliamının acısı içimizde büyüyor” dedi. Ilgaz, babasının bu acı ile yaşamını yitirdiğini paylaştı.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Sivas Katliamı’nı Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaparak andı.

Anmada, katliamı 27'inci yılında unutmamak ve unutturmamak için alanlarda olduklarını belirterek, “27 yıl önce Madımak oteline düşen ateş, yüreğimizi dağlamaya devam ediyor” denildi.

Dersim’de ise Sivil Toplum Kuruluşları ve Alevi örgütleri, Sanat sokağında bir anma gerçekleştirdi.

Sabro, Yeni Yaşam

TOP