SABRO

Hurmüz Diril'in kızı: “Adaleti bekliyoruz”

Haber: Marta Sömek

Şırnak’ta bir yıl önce kaçırıldıkları düşünülen, 70 gün sonra cansız bedeni bulunan Şimuni Diril ve halen kayıp olan Hurmüz Diril çiftinin çocukları ile adli tıp raporu ve bir yıldır yaşananlara ilişkin konuştuk.

Şimuni ve Hurmüz Diril çifti, devlet tarafından boşaltılan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı, Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyüne 2011 senesinde dönerek yaşamlarını sürdürmeye başladılar.

Kaçırıldıkları düşünülen ve en son 7 Ocak 2020 tarihinde haber alınan Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedenini, çiftin oğlu 70 gün sonra köy yakınlarında bir derede bulmuştu.

71 yaşındaki Hurmüz Diril’den ise tam bir yıldır haber alınamıyor.

Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada gizlilik kararı olması sebebiyle soruşturmanın akıbetine ilişkin herhangi bir bilgi edinilemiyor.

Diril çiftinin çocukları kendi imkanlarıyla anne ve babaları için arama çalışmaları düzenledi.

Keldani çiftten 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedeni 20 Mart’ta oğlu tarafından köy yakınında bir derede bulundu.

Çiftin çocukları Remzi Diril ve Gülcan Diril Üzümcü ile Ekim ayında çıkan adli tıp raporu, Hurmüz Diril'in akıbeti, son gelişmeler ve bir yıldır yaşananlar üzerine konuştuk.

İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril, soruşturmanın bir cinayet vakası olmasının raporla resmi olarak belgelendiğini,  raporun kendileri için tatmin edici olmadığını ve nihai sonucu beklediklerini paylaştı.

"Rapor tatmin edici değildi"

Remzi Diril, kardeşleri tarafından 70 gün sonra köy yakınındaki bir derede cansız bedeni bulunan anneleri Şimuni Diril’in adli tıp sonucuna ilişkin şunları aktardı:

Fotoğraf: Berge Arabian

Fotoğraf: Berge Arabian

 

"Annemizin adli tıp raporu çıktı fakat bizim için hiç tatmin edici değildi. Raporun söylediği tek şey, bizim zaten başından beri söylediğimiz; bunun bir cinayet olduğuydu.

"Annemin adli tıp raporu cinayet belgesi oldu."

Uzun zaman önce babaları Hurmüz Diril için kendi imkanlarıyla yaptıkları arama çalışmalarını bıraktıklarını söyleyen Diril, hiçbir iz ve bilgiye ulaşamadıklarını belirtti.

Çiftin oğlu, köyde en son Ekim ayında arama yaptıklarını, bölgede şu an yalnızca avcılar ve hazinecilerin olduğunu belirtti.

Savcılıktan bilgi yok

"Devletten bilgi almak istediğimizde bizi savcılığa yönlendiriyorlar, soruşturma da gizlilik kararı ile yürütüldüğü için yine bir bilgi edinemiyoruz" diyen Diril, gelişmeleri avukatları aracılığıyla öğrendiklerini aktardı.

Papaz Diril şöyle devam etti:

"Bir yıldır bu şekilde ilerliyoruz, tek istediğimiz annemiz için adalet ve babamızın bulunması.

"Annemiz öldürüldü ve katilleri hala bulunamadı, bir an önce cinayetin aydınlatılmasını talep ediyoruz.

"Babamızdan bir yıldır hiçbir şekilde haber alamıyoruz, artık tek umudumuz adaletin yerini bulması."

"Apro Diril tamamen çelişkilerle dolu"

Hurmüz ve Şimuni Diril'in çocukları, anne ve babalarının kaçırılmasına ilişkin tek görgü tanığı olan akrabaları Apro Diril'in çelişkili ifadeler verdiğini beyan etmişti.

Remzi Diril, Apro Diril'in kendilerini suçladığını dile getirerek şunları paylaştı:

"Apro Diril ile iletişim kurmuyoruz. Başından beri söylediklerini tekrarlıyor ve üzerimize iftiralar atıyor. Apro, başından sonuna kadar çelişkilerle dolu."

"Adaleti bekliyoruz"

Anne ve babaları için adalet talebini yineleyen çiftin kızı Gülcan Diril Üzümcü, her ne şekilde olursa olsun babalarını bulmak istediklerini dile getirdi.

Kayıp Hurmüz Diril'i kızı şunları söyledi:

"Geçen koca bir yıl, koca bir sessizlik, kaplumbağa hızında bir adalet...

Biz adaleti bekliyoruz, adalet Apro Diril’in gerçekleri söylemesini bekliyor.

Adalet bekliyor, biz bekliyoruz, kazanan katiller oluyor."

Kronoloji:

  • Mehre (Kovankaya) köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı. Köye 1992 yılında dört aile yerleşmiş fakat 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.
  • Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten beridir kayıp.
  • 1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.
  • İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Anneleri’nin 628'inci haftasında kamuoyuyla paylaşılmıştı.
  • Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını ve kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını, daha sonra da kendilerinden bir daha haber alınamadığını duyurmuştu.
  • İlyas ve Zeki Diril için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
  • AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oy birliği ile mahkum etmişti.
  • 2000’li yıllarda, Süryani aileler yaz aylarında köye dönüyor, Hurmüz ve Şimuni Diril çifti ise köye temelli dönüş yapmıştı.
TOP