SABRO

Şimuni Diril’siz bir yıl

Şırnak'ta bir yıl önce kaçırıldıkları düşünülen ve 70 gün sonra köy yakınlarında cansız bedeni bulunan Diril çiftinden Şimuni Diril'in hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Hurmüz Diril'den ise halen bir haber alınamıyor.

Şimuni ve Hurmüz Diril çifti, devlet tarafından boşaltılan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı, Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyüne 2011 senesinde dönerek yaşamlarını sürdürmeye başlamışlardı.

Kaçırıldıkları düşünülen ve en son 7 Ocak 2020 tarihinde haber alınan Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedenini, çiftin oğlu 70 gün sonra köy yakınlarında bir derede bulmuştu.

Şimuni Diril bir yıl önce oğlu Keldani Kilisesi Papazı Remzil Diril tarafından Feriköy LAtin Katolik Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

Bir yıl önce hayatını kaybeden ve failleri bulunamayan Şimuni Diril'in çocukları halen adli tıp raporunun nihai sonucunu bekliyor.

Çiftin çocukları, ailesi ve arkadaşları gerçeği öğrenmek istiyor

Diril çiftinin çocukları bir yıldır adalet arıyor. Yetkililerden yardım bekleyen aile, Şimuni Diril için bir an önce adaletin sağlanmasını talep ediyor.

Çiftin çocukları , 71 yaşındaki ve bir yıldan beridir haber alınamayan babaları Hurmüz Diril’in bir an önce bulunabilmesi için ise kapsamlı bir arama çalışması talep ediyor.

Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada gizlilik kararı olması sebebiyle soruşturmanın akıbetine ilişkin herhangi bir bilgi edinilemiyor.

Ne olmuştu?

  • Mehre (Kovankaya) köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı. Köye 1992 yılında dört aile yerleşmiş fakat 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.
  • Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten beridir kayıp.
  • 1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.
  • İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Anneleri’nin 628'inci haftasında kamuoyuyla paylaşılmıştı.
  • Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını ve kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını, daha sonra da kendilerinden bir daha haber alınamadığını duyurmuştu.
  • İlyas ve Zeki Diril için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
  • AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oy birliği ile mahkum etmişti.
TOP