SABRO

Meryem Ana Müjdelenme Bayramı: Siboro

Süryaniler her yıl 25 Mart’ta, Meryem Ana’nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro gününü kutlarlar.

Nuhomo (Diriliş - Paskalya) Bayramı, İsa Mesih’in çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi maksadıyla kutlanır.

Süryaniler Paskalya yortusunda 50 gün oruç tutarlar. Oruçları her gün akşam namazına kadar sürer, daha sonra ise perhiz ile sürdürürler.

Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı, Süryaniler arasında Siboro olarak adlandırılır.

Türkçe'de "müjdeleme" anlamına gelen, Meryem Ana'nın İsa Mesih'i doğuracağını bildiren müjdelemenin bir anısı olarak, her yıl 25 Mart'ta kutlanan bu bayrama Süryani Kilisesi geleneğinde "Siboro" denilmektedir.

Süryaniler büyük orucun ortasındaki bu bayramın gecesinde, yoğurdukları hamurun üzerine tarlalarında yetişen tüm tahıllardan serperek, kırmızı ve beyaz olan iplerden koyarlar.

Siboro genellikle el bileğine veya boyna takılır. Renklerin anlamları ise şöyle: Beyaz; paklığı, İsa'nın Tanrı olduğuna işaret eder ve kefeninin temsilidir, Kırmızı; insan olduğunu ve inanışa göre insanların günahını taşıyarak kanını döküp çarmıha gerilerek ölmesini temsil eder.

Orucun son cuma akşamında sütlaç veya yumurta yapılırken, Siboro ipleri ateşte yakılır. Çünkü inanışa göre İsa, insan olarak yeryüzündeki vazifesini bitirmiştir.

"Artık insanoğlu kurban edilmeyecek, kan dökülmeyecek ve ölüler için yas tutulmayacaktır. Çünkü Tanrı kıyam etmiş, dirilmiş, insan oğlunu paklaştırmış ve günahlarından arındırmıştır."

TOP