SABRO

ESU: “Soykırımı tanımak huzurlu bir gelecek için hayatidir”

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın anma gününde yazılı bir açıklama yayınladı. Yaşamını yitiren bir buçuk milyon Ermeniye baş sağlığı dileyen ESU, 106'ncı yılında soykırımın tanınma çağrısını yineledi.

106'ncı yılında anılan 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımına ilişkin Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), 'Soykırımı tanımak huzurlu bir gelecek için hayatidir' başlıklı yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada yaşamını yitiren bir buçuk milyon Ermeniye baş sağlığı dileğine yer veren ESU, 106'ncı yılında soykırımın tanınma çağrısını bir kez daha yineledi.

Avrupa Süryaniler Birliği'nin yayınladığı açıklamanın tamamı şöyle:

"24 Nisan, Ermeni halkı ve dünyası için haraç ödeyen, 1915 soykırımında şehit düşen bir buçuk milyon masum canın ve bu dönemde müttefiklerinin anıldığı Ermeni Soykırımı Anma Günüdür. Bir asır sonra, Mezopotamya ve Karadeniz bölgesindeki Ermeni halkı ve yerli Hıristiyan topluluklar, 1915'te Hıristiyan topluluklara karşı işlenen soykırımın tanınmasını hatırlamaya, anmaya ve talep etmeye devam ediyor.

1914 yılından itibaren İttihat ve Terakki önderliğindeki Osmanlı-Türk yetkililer, yerli topluluklara yönelik Hıristiyan soykırımına ilişkin sistematik planlarını ortaya koydular ve planlarını dönemin uluslararası toplumunun çeşitli çağrılarının eleştiri ve onaylamamaları arasında gerçekleştirdiler. 1915 soykırımı sırasında 3 milyondan fazla Hıristiyan öldürüldü, ölüm yürüyüşlerine zorlandı, zorla sürgün edildi ve din değiştirildi; yüzlerce dini yer, kilise, manastır, kültürel, sosyal ve ekonomik varlığa el konuldu.

Soykırımın, geçmiş katliamların ve zulmün tanınması, barışçıl bir gelecek, uzun vadeli ilişkiler kurmak ve gelecek nesillere haklı bir miras bırakmak için çok önemlidir. Soykırımın tanınması gerçeği tespit etmeye yönelik bir adım olsa da, daha iyi bir gelecek için de ileriye doğru bir yoldur. Uluslararası toplum ve devletler, 1915 yılında Ermeni, Keldani-Asuri-Süryani-Arami ve Pontos halkına yönelik 1915 soykırımını tanımak ve Türkiye'yi Ortadoğu ve Ermenistan yerlilerine yönelik saldırılarını durdurmaya zorlamak gibi ahlaki yükümlülüklere sahiptir.

Suriye ayaklanmasının başlangıcından bugüne kadar Türkiye, başta Afrin olmak üzere Gozarto kentlerini işgal ederken Suriye'de cihatçı unsurları, güçleri barındırıyor ve destekliyor, Irak ve Sincar bölgesinde devam eden saldırıları yerel halkın acı çekmesine neden oluyor.

24 Nisan'ın bu gününde ESU, Ermeni soykırımının tüm şehitlerini hatırlıyor ve anılarına saygılarını sunarak Avrupa Birliği, ABD Yönetimi ve uluslararası toplumdan hakikat ve adaletin yanında durmalarını ve halkımızdan 1915 soykırımı ile ilgili faaliyetleri, çalışmaları ve konferansları desteklemelerini istiyor."

TOP