SABRO

Bir bakış hikayesi: “Tur Abdin, Kulların Dağı”

Süryani fotoğraf sanatçısı Saima Altunkaya'nın Turabdin'deki Süryanileri ve kültürel mirası fotoğrafladığı "Bir bakış hikayesi: "Tur Abdin, Kulların Dağı" adlı fotoğraf sergisi 1 Haziran'da Ankara'da açılıyor.

Paris’te yaşayan Alman-Süryani fotoğraf sanatçısı Saima Altunkaya'nın Bir bakış hikayesi: "Tur Abdin, Kulların Dağı" adlı fotoğraf sergisi Ankara'da 1 Haziran tarihinde açılıyor.

2013 yılında, ailesinin doğup büyüdüğü yer olan Turabdin’e (Mardin ve çevresi) giden Saima Altunkaya, bu yolculukla hayatını değiştiren manevi bir uyanışa sahip olur.

Kökenleri ve aile geçmişiyle ilgili yoğun bir yüzleşme sürecine başlayan Altunkaya, kimliğini yeniden keşfederek moda fotoğrafçılığından Turabdin’in fotoğraf belgelerine yoğun ilgi göstermeye başladı .

Soykırım ve saldırılar sonucunda bir avuç Süryaninin ve mülk gasplarından kurtarılabilen yine bir avuç kültürel mirasın kaldığı Turabdin'i fotoğraflamaya koyulan Altunkaya, yüz yıllardan beridir süren zorunlu göç ve yıkımdan sonra geriye kalanları fotoğraflamaya başladı.

Yıllar sonra Turabdin'e dönerek hayatta kalabilen halkını ve kültürel mirasını fotoğraflayan Süryani Saima Altunkaya'nın 1 Haziran'da açılacak olan "Tur Abdin, Kulların Dağı" isimli sergisi 28 Haziran'a kadar Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde ücretsiz gezilebilecek.

TOP