SABRO

Mardin’de 5 yıldır devam eden inşaatın akıbeti Meclis gündeminde

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, sit alanı olan Mardin 1'inci caddede devam eden ve kentin silüetini bozan inşaatın akıbetini Meclis gündemine taşıdı.

Mardin'in tarihi kent merkezi olan 1'ini caddede katlı otopark yapılması için 2016'da başlayan inşaata tepkiler hala sürüyor. Uzmanlar tarafından kentin silüetini bozduğu ifade edilen inşaat, AVM ve ofis türü eklentilerle tepkilere rağmen devam ediyor.

İnşaatın yarattığı kirlilik geçtiğimiz ay kenti ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u da rahatsız etmiş ve Bakan Kurum, inşaatın traşlanması ve gerekli düzenlemenin yapılması için talimat vermişti. Ancak şimdiye kadar inşaatta herhangi bir düzenleme yapılmadı.

Söz konu inşaat Mor Efrem Kilisesi'nin de hemen yanı başında bulunuyor. İnşaatın, kilise binasına zarar verip vermediği konusunda  herhangi bir uzman raporunun olup olmadığı da meçhul.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, söz konusu inşaatla ilgili süren endişeleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. Yazılı soru önergesi veren Çelik, inşaatın yarattığı tahribata da dikkat çekti.

Çelik önergesinde, “Projenin katlı otopark ve belediye tesisleri olarak başladığı ancak daha sonra projeye yapılan eklemeler ile AVM ve ofis türü yapılar eklendiği belirtilmiştir. Uzmanlar, söz konusu yapının kentin silüetini bozduğunu belirtmiştir.  Ayrıca proje alanında devam eden inşaat sırasında yol güzergahında yarılma meydana gelmiş, yol trafiğe kapatılmış ve halen açılmamıştır. Basına yansıyan iddialara göre, firma yola ilişkin projede değişiklik yapmak istemiş ancak belediyeden gerekli izinleri alamamıştır” ifadelerine yer verdi.

Çelik, Bakan Kurum'a şu soruları sordu:

  • Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret yöntemi ile yaptırılan bu inşaat projesinin kentin tarihi siluetine verdiği zararın önüne geçilmesi için bir çalışma başlatılmış mıdır?
  • Firmanın projeye sonradan eklemeler yapması ile ilgili gerekli izinler alınmış mıdır? Alınmış ise bu izinler neye göre verilmiştir?
  • Devam eden bu proje ile ilgili usulsüz olduğu değerlendirilen işlemler bizzat Sayın Murat Kurum tarafından da dile getirilmiş iken yasal olarak herhangi bir adım atılmış mıdır?
  • İnşaat sırasında Mor Efrem Kilisesi’ne zarar verip, verilmediği yönünde bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonucu kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  • Tarihi 1’inci Caddeye çıkan yolun çöktüğünden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Çökmeye dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? 
TOP