SABRO

Apro Diril yeniden tutuklandı: "Bir an önce dava açılmalı!"

Haber: Marta Sömek

Avukat Orhan Kemal Cengiz, Şırnak’ta katledilen Şimuni ile beraber 639 gündür hiçbir haber alınamayan Hurmüz Diril soruşturmasında tekrar tutuklanan Apro Diril’e ilişkin, “Bu sadece bir cinayet dosyası değil aynı zamanda bir taraf kayıp olmaya devam ediyor, kişiyle ilgili ne yapılıyor göremiyoruz. Bir an önce iddianame hazırlanmalı ve dava açılmalı” dedi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı, Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyünde kaçırıldıkları düşünülen ve en son 7 Ocak 2020 tarihinde haber alınan Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedenini, çiftin oğlu 70 gün sonra köy yakınlarında bir derede bulmuştu.

Bir buçuk yıldan fazla bir süredir failleri bulunamayan Şimuni Diril’in eşi Hurmüz Diril ise tam 624 gündür kayıp. Yürütülen soruşturma kapsamında ailenin akrabası ve tek görgü tanığı olan tutuklu Apro Diril kısa bir süre önce serbest bırakılmıştı.

Diril ailesinin avukatı Orhan Kemal Cengiz, Apro Diril’in serbest bırakılması ve soruşturmadaki gizlilik kararına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunmuş, savcılıktan hiçbir dilekçelerine yanıt alamadıklarını, soruşturmadaki gizlilik kararı ile pozitif bir baskı yaratacak olan kamuoyu baskısının önünün kapatıldığını aktarmıştı.

Dilekçeler yanıtsız

Cengiz gazetemize, savcının tutuklama kararının gözden geçirilmesi sırasında itirazda bulunduğunu ve Apro Diril’in yeniden tutuklandığı bilgisini verdi. Yaşanan gelişmeye ilişkin,  “Tesadüf olmayabilir, sonuç itibariyle savcı bizi soruşturmanın dışında tutuyor ve dosyadaki gizlilik devam ediyor” diyen Cengiz, sayısız kere verdikleri dilekçelere de hiçbir yanıt alamadıklarını kaydetti.

“Sürece katılmamız engelleniyor”

Yürütülen soruşturmaya dahil edilmediklerini aktaran Cengiz, “Problem şu, açıklık olmadığı için etkili bir şekilde sürece katılamıyoruz, bizim de söyleyeceklerimiz var, delilleri ve neyin eksik olduğunu görüp bilgi isteyeceğiz ama engelleniyor” ifadelerini kullandı.

Hurmüz Diril’in hala kayıp!

Soruşturmada bir yol kat edilmemesi bir yana, Hurmüz Diril’in de hala kayıp olduğunu anımsatan Cengiz, kayıp Diril’in bulunması ile ilgili nasıl bir yol izlendiğine dair de bilgi edinemediklerini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Asıl mesela oyalanmadan iddianamenin hazırlanması ve davanın açılması, dilekçelerle talep ettim, iddianamenin sunulması geciktikçe gizlilik devam ediyor müdahil olamıyoruz, ortada bir kayıp var, bu sadece bir cinayet dosyası değil aynı zamanda bir taraf kayıp olmaya devam ediyor kişiyle ilgili ne yapılıyor göremiyoruz.”

"Bir an önce dava açılmalı!"

Temel handikapın gizlilik kararı olduğunun altını çizen Cengiz, iddianame düzenlenene kadar dilekçe vermeyi sürdüreceğini dile getirdi. Savcıyla yapılan konuşmalarda hala delil toplandığı yanıtının alındığını söyleyen Cengiz, bir an önce iddianamenin hazırlanması ve davanın açılması gerektiğini vurguladı.

Cengiz son olarak, “Çok acil bir mesele de var aynı zamanda kayıp olayı devam ediyor, böyle devam edemezsiniz, bir ölüm olayı olduğunda çok süratli durumda devam etmek zorunda, aciliyet çok daha önem kazanıyor” diye konuştu.

Diril soruşturması: “Amaç aile ve kamuoyunun soruşturma denetimini ortadan kaldırmak!”

TOP