SABRO

Diyanetin rekor bütçesi Meclis gündeminde

Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 16 milyar 98 milyon 580 bin lira bütçe ayrılmasını Meclis gündemine taşıdı.

2022 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Teklifinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Döviz kurunun rekor düzeye ulaştığı ve halkın neredeyse açlık sınırında yaşadığını dile getirdiği bu süreçte, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2022 yılında 16 milyar 98 milyon 580 bin lira bütçe ayrıldı.

Bu bütçenin 15 milyar 491 milyon 857 bin lirası ise personel giderleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemeleri için ayrıldığı biliniyor.

Mal ve Hizmet Alımı kalemine 373 milyon 524 bin lira ayrılan bütçe teklifinde, yolluklara 65 milyon lira, temsil ve tanıtma giderlerine ise yaklaşık 2 milyon lira ayrıldı.

Konu Meclise taşındı

Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik de, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 16 milyar 98 milyon 580 bin lira bütçe ayrılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Tuma Çelik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin soru önergesi verdi. Çelik önergesinde, “Sayıştay'ın yayınladığı 2020 raporlarında alımlarda piyasa araştırması yapılmadığı, kurumun doğrudan alım yaparak yasaya aykırı davrandığı, usulüne uygun olmayarak düzenlenen ihalelerde kanuna aykırılıklar olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Tuma Çelik’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin tamamı şöyle:

  • Son bir yıl içinde doğrudan ihaleyle kaç firmaya ihale verilmiştir?
  • Son bir yıl içinde doğrudan ihale alan firmalar hangi firmalardır?
  • Sayıştay'ın raporlarında tespitini yaptığı usulsüzlüklerle ilgili kurum içinde herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?
  • Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetinde olan kaç adet kiralık araç bulunmaktadır?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı, kâr amacı gütmeyen hangi kuruluşlara ne gibi ödemeler yapmaktadır?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı, yasal olarak ibadethane statüsü olan kilise ve sinagoglara herhangi bir maddi yardımda bulunmakta mıdır?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı, yasal olarak ibadethane statüsü olan kilise ve sinagogların bütün ekonomik masraflarını ödemek için herhangi bir yasal mevzuat çalışması yapmakta mıdır?
TOP