SABRO

“Devletin elinde bilgiler varsa Apro Diril neden bırakılıyor?”

Şırnak’ta kaçırıldıktan sonra 668 gündür hiçbir haber alınamayan Hurmüz ve katledilen Şimuni Diril ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında  Apro Diril üçüncü kez tutuklandı. SÜDEF Başkanı Evgil Türker ile yaşanan gelişmelere ilişkin konuştuk.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı, Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyünde kaçırıldıkları düşünülen ve en son 7 Ocak 2020 tarihinde haber alınan Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedenini, çiftin oğlu 70 gün sonra köy yakınlarında bir derede bulmuştu.

668 gündür kayıp

Yaklaşık iki yıla yakın bir süredir failleri bulunamayan Şimuni Diril’in eşi Hurmüz Diril ise tam 668 gündür kayıp.

Yürütülen soruşturma kapsamında ailenin akrabası ve tek görgü tanığı olan Apro Diril, 23 Haziran’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, 10 Eylül tarihinde de tahliye edilmişti.

2 Ekim’de ikinci kez tutuklanan Apro Diril, 1 Kasım günü ise yeniden serbest bırakılmıştı. 

Şırnak Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Apro Diril üçüncü kez tutuklandı. Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker gazetemize konuşarak, dosyanın ciddiyetle sonuçlandırılması çağrısında bulundu.

Türker, Şimuni Diril kaybolduktan bir süre sonra cansız bedeniyle karşılaşıldığında, daha sonra eşi Hurmüz Diril’e dair neredeyse iki yıldır herhangi bir delil ve haber bulunamadığından dolayı baş şüphelinin Apro Diril olduğuna dikkat çekerek, çiftin ailesi ve çocuklarının da bunu dile getirdiğini belirtti. 

“Başka birileri de mi var?”

Türker, Apro Diril’in iki kez tutuklanıp serbest bırakılması ve ardından da üçüncü kez yeniden tutuklanmasına ilişkin, “Acaba bu olayın içerisinde ne var diye düşünüyor insan, neden ikide bir Apro Diril’i tutuklayıp serbest bırakıyorlar? Demek ki Apro’nun etrafında dönen başka şeyler de var bunun dışında. Bu olayı örtbas etmek için ikide bir Apro’yu alıp ardından serbest bırakmak insanın aklına şu soruyu getiriyor, başka birileri de mi var? Bu soruşturma onlara uzanmasın ya da görünmesinler diye sadece Apro Diril ile oyalıyorlar bizi” değerlendirmelerinde bulundu.

Yaşananların dosyayı ciddiyetsizleştirdiğinin altını çizen Türker, SÜDEF olarak devlet yetkililerine, Şırnak Başsavcılığı’na, adalet temsilcilerine ve soruşturmayı yöneten adli kolluk kuvvetlerine çağrıda bulundu: “Bir an önce bu dosyayı sonuçlandırın, failler kimdir, ne oldu bu insanlara, kim bu insanları alıp kaçırdı, Hurmüz Diril nerede, bunları sonuçlandırmaları gerekir. Yoksa Türkiye’deki genel adli olaylar gibi bu da bir ciddiyetsizliğe, faili meçhul cinayetlere kurban gidecek, ki zaten Süryaniler 90’lı yıllarda 60’a yakın bir faili meçhul cinayetler vardı, bugüne kadar hiçbiri ne tutuklandı, ne soruşturma açıldı, ne oldu, kim bunları katletti, bugüne kadar kimse bilmiyor.”

“Devletin elinde bilgiler varsa Apro Diril neden bırakılıyor?”

Devlet ve yetkililere seslenen Türker ayrıca soruşturma üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini vurgulayarak, “Gerçekten devletin elinde bilgiler, bulgular varsa Apro Diril neden bırakılıyor, düzgün bir soruşturma yapılmalı” dedi.

“İki yetişkin insanı böyle alıp götürmek basit değil”

Türker devamında şu aktarımlarda bulundu: “Apro Diril eğer bir şey görmemişse, bu işin içinde sadece başka insanlar varsa devlet esas onlara yönelmelidir. Ben inanıyorum ki sadece Apro Diril bu olayın içerisinde değil, iki yetişkin insanı böyle alıp götürmek basit değildir, Apro tek başına yapamaz bunu, başkaları da vardır.”

“Apro Diril’i bir alıp bir salıvermekle bizi oyalamasınlar” 

Failler ve şüpheliler arasında başka kişilerin de olduğuna değinen Türker, “Esas o insanlar bugüne kadar ne soruşturuldular, ne gözaltına alındılar, ne tutuklandılar, bu düğümün çözüleceği yer orasıdır. Apro Diril’i bir alıp bir salıvermekle bizi oyalamasınlar” diye konuştu.

TOP