SABRO

Denho Vaftiz Bayramı kutlanıyor

Her yıl 6 Aralık'ta İsa Mesih'in vaftiz edilmesini Süryaniler Denho, Ermeniler Noel, Rumlar da Teofania Bayramlarıyla kutlar.

Hıristiyan dünyasında her yıl 6 Ocak'ta İsa Mesih'in vaftiz edilmesi büyük bir coşkuyla kutlanır.

Her Hıristiyan birey küçük yaşta vaftiz edilir.

İsa Mesih'in de Vaftizci Mor Yuhanun (Yuhanna) tarafından Ürdün Nehri'nde vaftiz edilmesi her yıl 6 Ocak'ta Hıristiyanlar tarafından kutlanır.

Denho

Vaftiz bayramı Süryanilerde (Asuri-Arami-Keldani), Mesih’in “görünmesi, ortaya çıkışı” olarak kabul edilir. Süryanilerin inanışında, Mesih vaftiz olmaya geldiği gün göründü ve tanındı.

DwODpaUXQAA7ws5.jpg

Yine inanışa göre Vaftizci Yuhanna, İsa'nın ilerde yalnızca suyla değil Tanrının ruhuyla da vaftiz edileceğini ifade eder.

Yaldo (Doğuş-Noel) Bayramından 12 gün sonra kutlanan Vaftiz Bayramı, Süryanicede “denho” yani “görünüm” olarak ifade edilir.

Süryaniler 6 Ocak sabahı kiliselerde ayinler düzenleyerek Denho Vaftiz Bayramı’nı büyük bir ilgiyle kutlarlar. Ayinde bir şemmas (öğrenci), ilahiler eşliğinde Mesih'i temsilen vaftiz edilir.

Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş ve Beliriş) Yortusu

33-1024x768.jpg

Fotoğraf: Marta Sömek

Ermeniler doğuş ve vaftiz bayramları yani Noel'i bu tarihte birarada kutlarlar. Noel, Ermeni Kilisesi takvimine göre 5 Ocak günü güneşin batışıyla başlar. 6 Ocak sabahı da Ermeni kiliselerinde Noel ayini yapılarak kutlanır.

Süryanilerde olduğu gibi Ermenilerin Noel ayininde de bir kişi vaftiz edilerek Mesih'in vaftizi canlandırılır.

Teofania

Rumların Teofania Bayramı'yla da bu özel gün kiliselerinde düzenledikleri ayinlerle kutlanıyor.

Haç yakalama ritüeli

hac-1024x682.jpg

Fotoğraf: Yasin Akgül

 

Birkaç yıldır Çengelköy'deki Aya Yorgi ve Yeşilköy'deki Aya Stefanos Kilisesi önünde yapılan haç yakalama ritüelinde İsa Mesih'in suda kutsanması canlandırılıyor.

Bu ritüelde bir haç ruhani tarafından suya atılır. Ardından suya atlayarak haçı çıkarmak için yarışılır.

Haçı sudan çıkaran kişi genellikle bir haç ile ödüllendirilir.

TOP