SABRO

Turabdin’de Süryani esnaflara “özel” fahiş zam!

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Turabdin’deki iş yeri kiralarına yüzde 233, Süryani esnaflara ise yüzde 300 oranında fahiş bir zam yaptı. Konuya ilişkin soru önergesi veren Mardin Milletvekili Tuma Çelik, “Süryani esnafın kira artış oranın diğerlerinden yüksek olması ayrımcılık suçu değil midir?” diye sordu.

Turabdin’e (Mardin ve çevre iller) bağlı Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, eski Mardin olarak bilinen bölgede bağlı bulunduğu iş yerlerinin kiralarına yüzde 233 oranında zam yaptı.

Zamla birlikte ortalama iş yeri kirası, bin 500 liradan 5 bin liraya yükseldi. Ancak Süryani esnaflara bu zam fahiş bir rakamla yansıtıldı.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, konuya ilişkin Kültür ve Turizim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Süryanilere ekstra zam!

Çelik’in önergesinde, “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, eski Mardin’de iş yeri bulunan Süryani esnafının zam oranları ise diğer iş yerlerinden farklı olarak yüzde 300 oranında arttırıldı. Kira oranlarına tepki gösteren esnafa ise yetkililer ‘dükkanı boşaltabilirisiniz’ cevabı verdi. Artan ekonomik kriz ve bölgede giderek artan bölgesel eşitsizlik de dikkate alındığında zam oranlarının adaletsiz olduğu görülmektedir. Hükümetin de desteğiyle Türkiye’de pek çok iş yeri, fiyat artış oranlarını düşük tutmasına pek çok yerde fiyat sabitleme kampanyaları devam ederken, Vakfılar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zam oranları adaletsizdir” denildi.

“Açık bir ayrımcılık!”

Artan maliyetler, elektrik ve asgari ücretteki artışlar da göz önüne alındığında, esnafın ayakta durmasının neredeyse imkanız hale geldiğini vurgulanan önergede, “Yoksulluğun bu kadar derinleştiği kentlerden biri olan Mardin’de esnafa yapılan bu zam kentteki ekonomik hayatı da derinden etkileyecektir. Öte yandan, Süryani esnafın kira oranlarının diğerlerinden daha yüksek olması açık bir ayrımcılıktır” cümleleri kullanıldı.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in, Kültür ve Turizim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin tamamı şöyle:

  • Ekonomik şartlar göz önüne alındığında eski Mardin’deki iş yeri kiraları neden bu derece yüksek oranlarda arttırılmıştır?
  • Zam kararını Vakıflar Genel Müdürlüğü mü yoksa Vakıflar Bölge Müdürlüğü mü almıştır?
  • Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, Mardin’de kaç adet iş yeri bulunmaktadır? Toplam elde etti gelir ne kadardır?
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü, yıllardır kiracısı olan esnafa ekonomik destek sağlamak ve ayakta kalması için çalışmak zorunda değil midir?
  • Eski Mardin’de kira oranlarında ne kadar artış yapılmıştır?  
  • Süryani esnafın kira artış oranı neden diğerlerinden daha yüksektir?
  • Süryani esnafın kira artış oranın diğerlerinden yüksek olması ayrımcılık suçu değil midir?

TOP