SABRO

Zaz köyündeki Mor Dimet Süryani Kilisesi yeniden ibadete açıldı

Turabdin Midyat’taki Süryani köyü Zaz'da bulunan (İzbırak) Mor Dimet Kilisesi, 26 Eylül tarihinde topraklarına dönmek isteyen çok sayıda Süryani ve ruhanilerin katılımıyla yeniden ibadete açıldı.

1990'ların başında Turabdin'deki son Zaz köyü Süryanileri de yaşanan faili meçhul cinayetler ve saldırılar nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kaldı. Son zorunlu göçün ardından köyün adı olan “Zaz” da “İzbırak” olarak değiştirildi. Köylerinden göç ettirilen Süryanilerin varlıkları ve mülkleri yok edilmek istense ve gasp edilse de Süryaniler köydeki Mor Dimet Kilisesi’nin onarım masraflarını üstlenerek yeniden ibadete açtı.

Yeni bir ‘umut’

26 Eylül tarihinde gerçekleştirilen ayine, topraklarına dönmek isteyen çok sayıda Süryani, ruhaniler, Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik ile birlikte birçok kişi katıldı. Ayin ile yeniden açılan kilise birçok Süryani için de yeni bir başlangıç ve umut oldu.

SABRO

Hrant Dink, gazetesi Agos’un duvarlarında

Agos gazetesinin eski ofisinin bulunduğu binaya, Hrant Dink’in öldürülüşünün 13. yılı dolaysıyla projeksiyonla güvercin ve Dink görüntüleri yansıtıldı.

Agos gazetesi kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 13’üncü yılında anılacak.

Gün dolaysıyla Agos gazetesinin eski ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’na projeksiyonla güvercin ve Hrant Dink’in görseli yansıtıldı.

Agos gazetesinin taşınmasının ardından 23,5 Hrant Dink Hafıza Merkezi olarak kullanılan mekana yapılan hareketli yansıtmada önce göğe çok sayıda güvercin yükseliyor. Ardından bir güvercin yavaş yavaş göğe yükseliyor ve Hrant Dink’in yansımasını görüyoruz.

Projeksiyon gösterisi bu akşam ve Hrant Dink’in öldürülüşünün 13. yıldönümü olan 19 Ocak akşamı saat 18.00-00.00 arasında yapılacak.

Kaynak: Gazete Karınca

TOP