SABRO

Bethzabday’a Süryani eşbaşkan aday

Haber: Marta Sömek

Yıllar önce İsviçre’ye göç eden ve 39 yıl sonra toprakları olan Şırnak Bethzabday’da DEM Parti eşbaşkan adayı olan Türkan Kayır gazetemize, “Tek hayalim ve hedefim, tıpkı çocukluğumda olduğu gibi Kürt’üyle, Ezidi’siyle, Süryani’siyle, Türk’üyle kardeşçe barış içinde bu topraklarda yaşamak” şeklinde konuştu.

31 Mart yerel seçimlerine katılan binlerce aday, halktan oy almak için yarışıyor. Şırnak’ın Bethzabday’da (Azex-İdil) ilçesinde de yeni belediye eşbaşkanları için seçim yapılacak. Bu seçimlerde yarışacak adaylar arasında Süryani aday Türkan Kayır yer alıyor.

Seçim çalışmalarına hız veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti), Şırnak’ın Bethzabday ilçesinde yapılan ön seçimlerdine belediye eşbaşkan adayı olarak Doğan Adıbelli seçilirken, eşbaşkanlık için belirlenen diğer isim de Süryani (Asuri-Arami-Keldani) Türkan Kayır (52) oldu.

1972 yılında Bethzabday’da doğan Kayır’ın ailesi, diğer Süryani aileler gibi yıllarca baskılara maruz bırakıldı. Bu nedenle de 12 yaşındayken topraklarından ailesi ile birlikte Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı. Avrupa’da Bethnahrin Kadınlar Birliği (HNB) bünyesinde kadın mücadelesi yürüten Kayır, 39 yıl sonra topraklarına döndüğünde ise DEM Parti’den belediye eşbaşkan adayı oldu.

Kayır, “Her ne kadar 39 yıldır doğduğum topraklardan uzak yaşadıysam da her zaman bu doğduğum topraklara bir dönüş hayalim vardı. Ve tanrı bana bu topraklara belediye Eşbaşkan adayı olarak dönmeyi nasip etti. Her ne kadar burada üç dört aile Süryani kalmışsa da kendime asla bir ‘azınlık’ gözüyle bakmadım. Ben bu topraklarda doğdum ve bu toprakların asıl unsuruyum. Umut ediyorum, bu Avrupa’da yaşayan çoğu Süryani ve Kürt kardeşlerime ilham olur ve doğdukları topraklara dönerler” vurgusunu yaptı.

Bethzabday Belediye eşbaşkan adayı DEM Parti’li Kayır, “Tek hayalim ve hedefim, tıpkı çocukluğumda olduğu gibi Kürt’üyle, Ezidi’siyle, Süryani’siyle, Türk’üyle kardeşçe barış içinde bu topraklarda yaşamak. Canımdan çok sevdiğim ve çocukluğumu yaşadığım bu güzelim ilçeye özüne yakışır bir şekilde hizmet etmek. Görevimin bilincindeyim ve hiçbir şeyden çekinmiyorum. Arkadaşlarla birlikte gecemi gündüzüme katıp bu halka layık olmaya çalışacağım. Bana bu görevi layık gören başta DEM parti yöneticilerine ve çok kıymetli İdil halkına şükranlarımı sunuyorum” sözlerini kullandı.

TOP