SABRO

Diril çiftinin dosyası Meclise taşındı

HDP’li Meral Danış Beştaş, Şırnak’ta 2 yıl önce katledilen Şimuni ile hala kayıp olan Hurmüz Diril davasındaki eksiklikler ve iddianame hakkındaki bilgilerin avukatlarla paylaşılmamasını Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 2 yıldır bulunmayan Hurmüz Diril ile katledilen Şimuni Diril davasına ilişkin hazırlanan iddianamenin iade edilmesini ve bu iadenin avukat ve aileye bildirilmemesini Meclis gündemine taşıdı.

Beştaş, konuya dair Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Sırtındaki kurşun izi ATK’ye yansımadı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyünde yaşayan ve 11 Ocak 2020’de kaçırıldıkları düşünülen 65 yaşındaki Şimuni Diril’in katledilmiş halde, oğulları tarafından 70 gün sonra evlerine 800 metre uzaklıktaki dere kenarında bulunduğunun hatırlatıldığı önergede, “71 yaşındaki Hurmüz Diril’in akıbeti ise hala aydınlanmamıştır. Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere olayın üzerinden geçen 2 yıl zarfında etkili bir arama çalışması yapılmadığı gibi olaya ilişkin yürütülen soruşturmanın da bir neticeye varmaksızın kapatılması ihtimali söz konusudur. Yine adli tıp raporunda Şimuni Diril’in darp sonucu öldürüldüğüne ilişkiler bilgiler yer almakta ise de ailenin basına yansıyan beyanlarında Şimuni Diril’in sırtında bir kurşun izi olduğu ancak bunun adli tıp raporunda yer almadığı ifade edilmiştir” denildi.

Faili meçhul bırakılma endişesi 

Şimuni Diril’in yaşamını yitirmesi ve Hurmüz Diril’in akıbetinin hala belirsiz olmasına dair Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamenin 2 yıl sonra hazırlandığının belirtildiği önergede, “İddianamenin de Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘yetersiz’ görülerek reddedilmiş olması, dosyanın faili meçhul kalmasına dair endişeleri derinleştirmektedir. İddianamenin reddedilme tarihi ile Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı ile Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının Şırnak Valisini ziyaretleri esnasına denk gelmiş olması da dikkat çekici bir gelişme olarak kaydedilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Sanık tutuksuz 

İddianamenin reddedildiği bilgisinin dosya avukatlarıyla paylaşılmadığına dikkat çekilen önergede, “İddianamenin 4 Ocak günü teslim edilmesine mukabil, süresi geçtikten sonra reddedilmesi dosyanın akıbetine dair şüpheleri artırmaktadır. Öte yandan mahkeme kaleminin de iddianamenin kendilerine teslim edilen tarihe dair çelişkili beyanda bulunmuş olması, süreçten avukatların haberdar edilmemesi hukuksuzluk boyutunu da artıran unsurlardır. Dosyanın 4 sanığından birisi olan Apro Diril’in defalarca tutuklanıp serbest bırakılması da dosyanın seyrindeki aksaklıklara dair ipucu niteliğindedir. 23 Haziran 2021’de tutuklanan Apro Diril, 10 Eylül günü tahliye edilmiş, 2 Ekim’de yeniden tutuklanmış, 1 Kasım’da ise yeniden serbest bırakılmıştır” denildi.  

Önergede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün şu soruları yanıtlaması istendi: 

  • Şimuni Diril’in yaşamını yitirdiği, Hürmüz Diril’in ise aradan geçen 2 yıl boyunca bulunmadığı olaya dair iddianamenin hala hazırlanmama gerekçesi nedir?
  • Dosyada gizlilik kararı bulunmakta olup, bu süreçte yürütülen soruşturmanın akıbeti hakkında ailenin ve diğer mağdurların dosya hakkında bilgi sahibi olmaması, dosyaya dair gelişmeleri basın aracılığı ile öğreniyor olmaları,  hukuki ve adil midir?
  • Beytüşşebap Cumhuriyet Savcılığının 2020/24 Soruşturma sayısı ile yürüttüğü dosyaya dair iddianame Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne hangi gün gönderilmiştir?
  • Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi ret gerekçesi nedir?
  • Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendisine 4 Ocak 2022’de gönderilen iddianameyi 19 Ocak 2022’de reddetmesi hukuka uygun olmadığı halde neden bu ret kararı uygulanmaktadır?
  • İddianamenin mahkemeye gönderilme ve ret süreçleri neden dosya avukatlarından gizli tutulmuştur? 
  • Mahkeme kalemi neden iddianamenin geliş tarihini sonradan 5 Ocak 2022 olarak ifade etmektedir?
  • İddianamenin red süresi 15 gün olduğu halde Diril dosyasında neden bu süreye riayet edilmemiştir?
  • İddianamenin 4 Ocak’ta mahkemeye sunulmasına mukabil, sürelere dair farklı beyanda bulunmak yargı makamlarını yanıltmak suçu oluşturmuyor mu? Bu suçu gerçekleştirenlerin tespiti ve yargılanmaları sağlanacak mıdır?
  • Diril dosyasında tüm deliller toplandığı halde, iddianamenin yetersiz görülme sebebi nedir?
  • Diril dosyasına dair iddianamenin reddedilmesi ile, Şırnak Valiliği ile Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı ile Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının yaptıkları görüşme arasında ilinti var mıdır?
  • Diril dosyasının sanıklarından olan Apro Diril’in sürekli surette tutuklanıp serbest bırakılmasının izahı nedir?
  • Şimuni Diril’in ölümüne dair adli tıp raporundaki çelişkilerin izahı nedir?
  • Hürmüz Diril’in hala bulunmama gerekçesi nedir? Arama çalışmaları kapsamında neler yapılmıştır? Neden arama çalışmaları durdurulmuştur?
  • Diril çiftinin akıbetinin faili meçhul kalmaması ve yargılamanın sağlıklı işlemesi için gerekli önlemlerin alınması gündeminizde olacak mıdır?”
TOP