SABRO

Süryani Rahip Aho hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla iddianame hazırlandı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 9 Ocak’ta yapılan ev baskınları esnasında gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklanan Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen, gelen tepkiler ve avukatının yaptığı itiraz üzerine 14 Ocak’ta tahliye edilmişti.

Rahip Aho hakkındaki iddianamenin tahliyesinden iki gün sonra, yani 16 Ocak’ta hazırlandığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’in haberine göre Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Ocak günü kabul edilen iddianamede, Aho hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla ceza istendi.

İddianamede Aho hakkında bir itirafçının ifadesi ve jandarma tarafından 2018 yılında “örgüt üyelerinin manastıra girdiğine” dair hazırladığı bir tutanağa yer verildi.

‘İnancım gereği yaptım’ demişti

Rahip, 2018 yılında manastıra gelen örgüt üyelerine yemek verdiğine ilişkin iddiaları inkar etmemiş ancak bunu ‘yardım’ etmek için değil, inancı gereği yaptığını aktarmıştı.

Aho’nun gelen kişilerin örgüt mensubu olduğunu anlaması üzerine ise, manastırdan ayrılmalarını istediği bilgilerinin bulunduğu iddianamede savcılık, bu duruma dair şu değerlendirmede bulundu:

“…örgüt mensuplarını manastır içerisinde görmesine rağmen, herhangi bir müracaatının ve bildiriminin bulunmadığı, bu nedenle şüphelinin devam eden savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ve şüphelinin suça konu eylemlerinin anılan örgüte ve örgüt mensuplarına fayda sağladığını bilerek gerçekleştirdiği anlaşıldı.”

Savcılık, iddianamede Rahip Aho’ya yönelttiği “örgüt üyesi olma” suçlamasını sadece bu olay üzerinden savunmasına rağmen Aho’nun eylemlerinin “süreklilik ve çeşitlilik arz ettiğinini” ileri sürdü.

Savcılık, Aho hakkında “örgütün hiyerarşisine dahil olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

İlk duruşma 19 Mart’ta

İddianameyi kabul eden Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Rahip Aho hakkında başka soruşturma olup olmadığı yönünde inceleme yapılması ve Müjdat S.’nin beyanlarının tamamının onaylı suretlerinin dosyaya eklenmesini isteyip, ilk duruşma için 19 Mart 2020’ye gün verdi.

Kaynak: Gazete Karınca

TOP