SABRO

Çelik: “Geçmişle yüzleşmenin sağlanması adalet inancını yeniden geliştirecektir”

Tuma Çelik, Türkiye'deki sürgünler ve son birkaç ayda yaşanan nefret söylemi ve saldırıları sebebiyle zorunlu göçe maruz kalan gayrimüslim vatandaşlara ilişkin Meclise kanun değişikliği teklifi verdi.

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Türkiye'deki sürgünler ve son birkaç ayda yaşanan nefret söylemi ve saldırıları sebebiyle zorunlu göçe maruz kalan gayrimüslim vatandaşlara yeniden vatandaşlık verilmesi için Meclise "Türk Vatandaşlığı Kanunda" değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

“Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne dek göç veren bir ülkedir” diyen Çelik, “Cumhuriyetin kuruluşundan önce ve sonraki hükümetlerin etnik ve dinsel politikaları nedeniyle pek çok kişi Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmıştır” diyor.

HDP'li vekil, ötekileştiren, yurttaşlık fikrinden uzak, yurttaşlarına eşit davranmayan hükümet politikalarının özellikle Türk ve Sünni olmayan vatandaşların sürgün hayatı yaşamalarına neden olduğunu ifade ediyor.

Kanun teklifinde, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi halkları dahil çok sayıda kişinin Türkiye'deki ayrıştırıcı politikalar sebebiyle zorunlu göçe maruz kaldıkları belirtiliyor.

Zorunlu göç devam ediyor

Günümüzde halen zorunlu göç politikalarının sürdüğünü ifade eden Çelik, 1923 Mübadelesi, 1924 Hakkari sürgünleri, 1942 Varlık Vergisi uygulaması 6-7 Eylül 1955, 1964’te Kıbrıs olaylarının ardından yapılan uygulamaların yanı sıra bugün devam etmekte olan nefret söylemi ve nefret saldırıları da Türkiye’de yaşayan farklı inanç grupları ve farklı etnik kökene sahip yurttaşların zorunlu göç sebebi olduğunu söylüyor.

“Bu topraklarda doğmuş, büyümüş pek çok Hristiyan ve Yahudi yurttaşımız hayatlarını gurbette geçirmek zorunda kalmıştır ve halen pek çoğu göç etmeyi düşünmektedir.”

Süryani vekiil, Türkiye’deki çeşitli araştırmalar sonucunda, Türkiye’de doğup büyüyen yüz binlerce Hristiyan vatandaşın zorunlu göçe maruz kaldığını ifade ediyor.

“Türkiye, tarihi boyunca çok sayıda darbeye ve darbe girişimine tanıklık etmiştir. Özellikle 12 Eylül 1980’de yaşanan askeri darbe ve cunta politikaları nedeniyle pek çok yurttaşımız ülkeyi etmiştir.”

Çelik, zorunlu göç sebebiiyle dünyanın çeşitli bölgelerine giden insanların Türkiye’ye dönüşü için güven arttırıcı adımların atılmadığını söylüyor.

Bu sebeple de vatandaşların birçoğunun Türkiye vatandaşlığından ayrılmak zorunda kaldığı bilgisi veriliyor.

"Geçmişle yüzleşmenin sağlanması adalet inancını yeniden geliştirecektir"

“Dinsel ve etnik politikaların yanı sıra sosyal devlet olması gerekirken, sosyal adaleti sağlayamayan, büyük ekonomik uçurumlar yaratan hükümet politikaları nedeniyle de ülkeyi terk etmek zorunda kalan çok sayıda yurttaşımız vardır.

“Uygulanan bütün bu politikalar sonucunda, yurttaşlarımızın vatandaşlığını kaybetmesi, kültürel ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

“Tarihte örnekleri çokça görülmüştür ki, eşitlikçi ve sosyal bir devlet olmanın en temel gerekliliği geçmişiyle gelecek arasında kuracağı adil ve yüzleşme temelli bir yaklaşımdır. Geçmişle yüzleşmenin sağlanması bu adalet inancını yeniden geliştirecektir.”

Tuma Çelik, yüzleşme adımlarından birinin, vatandaşlığını kaybeden insanların yeniden vatandaşlığa kabul edilmesiyle, Türkiye’deki halkların kendilerini eşit yurttaş olarak görülmesini sağlayacağını ifade ediyor.

“Bu uygulama ile ülkede kaybolmak üzere olan kültürlerin yeninden canlanması sağlanacak ve ayrıca pek çok bölgede ekonomik değer yaratacaktır.”

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1: Bu maddeyle, çeşitli sebeplerle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalanların, kendileri, birinci ve ikinci derece yakınlarına yeniden vatandaşlık verilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 2: Yürürlük maddesidir.
MADDE 3: Yürütme maddesidir.

SABRO

Hrant Dink, gazetesi Agos’un duvarlarında

Agos gazetesinin eski ofisinin bulunduğu binaya, Hrant Dink’in öldürülüşünün 13. yılı dolaysıyla projeksiyonla güvercin ve Dink görüntüleri yansıtıldı.

Agos gazetesi kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 13’üncü yılında anılacak.

Gün dolaysıyla Agos gazetesinin eski ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’na projeksiyonla güvercin ve Hrant Dink’in görseli yansıtıldı.

Agos gazetesinin taşınmasının ardından 23,5 Hrant Dink Hafıza Merkezi olarak kullanılan mekana yapılan hareketli yansıtmada önce göğe çok sayıda güvercin yükseliyor. Ardından bir güvercin yavaş yavaş göğe yükseliyor ve Hrant Dink’in yansımasını görüyoruz.

Projeksiyon gösterisi bu akşam ve Hrant Dink’in öldürülüşünün 13. yıldönümü olan 19 Ocak akşamı saat 18.00-00.00 arasında yapılacak.

Kaynak: Gazete Karınca

TOP