SABRO

Deyrulzafaran Manastırı: “Orta yol bulunarak kilisenin ibadete açılmasını talep ediyoruz”

Deyrulzafaran Manastırı, beş yıl sonra yeniden satılığa çıkarılan Mardin'deki bin 700 yıllık Süryani Mor Yuhanno Kilisesi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Mardin'in Teker Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Süryani Mor Yuhanno Kilisesi, 5 Ekim günü Sahibinden isimli internet sitesinde 7.250.000 TL'ye satılığa çıkarılmıştı.

2015'te de satılığa çıkarılmıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak tescillenen Süryani Kilisesi, beş yıl önce de on iki buçuk milyon fiyat verilerek satışa çıkarılmıştı.

Deyrulzafaran Manastırı konuya ilişkin, "Mor Yuhanno Kilisesi’nin ilgili kurumlarca ve kilise tapusunu elinde bulunduran Murat Aycun’un da mağdur edilmeyecek şekilde orta yol bularak kilisenin halkın ibadetine açılmasını yetkililerden talep ediyoruz" cümlelerini içeren yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Son zamanlarda sahibi tarafından satışa çıkartılan 1700 yıllık tarihi bir kilise, sosyal medyada Türkiye’nin gündem konusu olmuştur. Bu kilise hakkında birçok medya kuruluşuyla, telefonlarla ve yüzyüze yaptığımız röportajlarla elimizden geldiği kadar gereken bilgiyi vermeye çalıştık. Buna rağmen kilisenin konusunun tam anlamıyla anlaşılmadığını görünce, yanlış bilgilere mahal bırakmamak ve konuyu aydınlatmak amacıyla Metropolitlik sitemizde de bu konuyu aydınlatmayı uygun gördük.

"Söz konusu olan Mor Yuhanno Kilisesi; Mardin İli, Artuklu İlçesi kentsel alanı içerisinde kalan, Teker Mahallesi Akın Sokak’ta bulunan tapunun 347 Ada 5 nolu parselde kayıtlı, hali hazırda mülkiyeti Murat Aycun’nun adına kayıtlıdır. Mor Yuhanno Kilisesi, “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” özelliği gösterdiğinden 2873 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun Tespit ve Tescil ile ilgili 7. Maddesi uyarınca tesciline, koruma grubunun 1. Grup olarak belirlenmesinin uygun olduğuna 26.03.2009 tarih ve 2151 sayılı yazısıyla Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından karar verildi.

"Söz konusu kilisenin Roma dönemine dayanan ve eski devirlerden kalma bir kilise olduğu şüphesizdir. Çünkü yapının şeklinden ve içindeki motiflerden yola çıkarak sanat tarihçileri tarafından rahatlıkla bu tespit edilebilir. Bu mekan uzun süreden beri işletme yeri olarak kullanılmış ve halen de işletme olarak kullanılmaktadır.

"Murat Aycun emlakçılarla irtibat kurarak kiliseyi resmi bir ilanla satışa çıkartmıştır. Bu haber sosyal medyanın ilgisini çektiğinden, her taraftan vakıf yöneticilerine telefonlar gelmeye başladı ve haber ajansları da röportajlar yapmaya ve konuyu sık sık gündeme getirmeye başladılar.

Sonuç olarak devletimizden arzumuz şudur: Anayasal hak olan “Din ve Vicdan Hürriyeti” kapsamında devletimizin geçmiş tarihi içinde önem arz eden Mor Yuhanno Kilisesi’nin ilgili kurumlarca ve kilise tapusunu elinde bulunduran Murat Aycun’un da mağdur edilmeyecek şekilde orta yol bularak kilisenin halkın ibadetine açılmasını yetkililerden talep ediyoruz."

TOP