SABRO

1915’te ne oldu?

Her yıl 24 Nisan'da yaşamını yitirenlerin anıldığı 1915 Ermeni Soykırımı'nda yaşananlara ışık tutuyoruz. Soykırımın 106'ncı yılında yüzleşme çağrıları yineleniyor.

Tarih 24 Nisan 1915’i gösterdiğinde Osmanlı yetkilileri,  olacaklardan habersiz İstanbul’daki Ermenileri toplu halde tutuklamaya ve sürgün etmeye başladı.

Tutuklananlar çoğunlukla entelektüel, toplum lideri ve siyasi eylemcilerden oluşuyordu. İki yüz yirmi dört Ermeni aydın, Ayaş ve Çankırı’daki toplama kamplarına götürüldüler ve ardından tüm halk sürgüne uğradı ve katledildi.

Soykırımda yüz binlerce kişi zorunlu göçe maruz bırakıldı ve bir buçuk milyon Ermeni sistematik bir şekilde katledildi. Zorunlu göç, cinsel istismar, Müslümanlaştırma, zorla alıkoyma ve tahakküm dayatılan Ermenilerle beraber Süryani, Asuri, Pontos ve Yahudiler de 1915 Soykırımında katledildi ve benzer saldırılara maruz bırakıldı.

Yüzleşme çağrısı

Yüzyıllardır tartışılan soykırım hala birçok ülke tarafından kabul edilmiyor, bu ülkelerden biri de Türkiye. Her yıl yüzleşme ve tanınma çağrısı yapılan soykırım bu yıl da aynı çağrıyla anılıyor. Ermeni halkının her yıl yinelediği tek talebi, soykırımın dünya tarafından tanınması ve bununla yüzleşilmesi.

Taleplerini yineleyen Ermeniler ve soykırımda katledilen Hıristiyan halklar bugün de soykırımın etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Soykırımda yalnızca insanlar katledilmedi, sahip olunan diller, okullar, kütüphaneler, kiliseler, manastırlar, mezarlıklar, mülkler ve birçok şey de yakıldı, yıkıldı, yok edildi.

Sürdürülen soykırım politikası

Soykırım politikasıyla halkların sahip olduğu tüm kültürel miraslara saldırıldı, Türkiye'den göç etmeleri için tüm ibadethaneleri, okulları ve mülkleri yok edildi çünkü bir halkı yok etmek için önce dilini yok etmek, asimile etmek istenmişti.

Öte yandan birçok Hıristiyan halk zorla Müslümanlaştırıldı, yıllarca baskılara maruz bırakıldı. Binlerce kilise, manastır, okul ve mülk gasp edildi, yakıldı, yıkıldı veya ahıra dönüştürüldü.

Gasp devam ediyor

Bugün hala sürdürülüyor bu politika, son birkaç ayda dahi Türkiye'de yaşayan Hıristiyanlara karşı birçok nefret saldırıları oldu, dört kilise satılığa çıkarıldı, iki kilise camiye dönüştürüldü, kiliseden camiye çevrilen bir yapıda "altın var" iddiası üzerine yedi kez yasal kazı yapıldı, bir kilise yok edildi, bir kilisede de ‘katlı betonarme otopark’ yapılmak istendiği için kazı başlatıldı.

106'ncı yıl

Ermeniler her yıl 24 Nisan'da 1915 Ermeni Soykırımı'nı ve soykırım nedeniyle hayatını kaybedenleri anıyor. Bugün 106'ncı kez, katledilen bir buçuk milyon Ermeni için anmalar düzenleniyor.

TOP