SABRO

HDP’liler Süryani kadınlarla buluştu

Turabdin'de Süryani kadınlarla bir araya gelen HDP Kadın Meclisi, sorunlar karşısında birlikte mücadele edeceklerinin mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin “Kadınlar İçin Adalet” kampanyası kapsamında gerçekleştirilen “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmaları Mardin'de devam ediyor.

Aralarında Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) önceki dönem Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ve Gülsüm Ağaoğlu’nun da bulunduğu heyet, Midyat’ın Aynvert (Gülgöze) köyünde Süryani kadınlar ile buluştu.

"Bu topraklarda Süryaniler vardır!"

Ziyaretlerinin amacına ilişkin konuşan Başaran, “Kadınların yaşadıkları zorlukları konuşmak istiyoruz. Kültürel olarak çok zengin bir ülkedeyiz ama tekleştiren bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz de farklılıklarımızla daha güçlüyüz diyoruz. Bunun için sizlerle bir araya gelmek istedik. Sizlerin de bu ülkede zorlandığınızı biliyoruz. Sorunlarımızı ortaklaştırıp konuşabildikçe büyüyebileceğimize inanıyoruz. Yok sayarak olmuyor. Bu topraklarda Süryaniler vardır” ifadelerini kullandı.

Başaran ayrıca Süryani kadınların değişim ve dönüştürme gücüne inandıklarını vurgulayarak, yaşanılan ortak sorunlara da değindi.

Süryani kadınlar: "Süryani halkı çok çekiniyor"

Başaran’ın konuşmasının ardından bugün Aynvert köyünde 4-5 Süryani evinin kaldığına dikkat çeken Süryani kadınlar yaşadıkları sorunları, "Bize ‘buralardan çıkın’ diyorlardı. Bazıları zulümden kaçıp gittiler. O yüzden Süryani halkı çok çekiniyor. Artık o çekingenliği kırmak istiyoruz. Hem halk olarak hem de Süryani kadınları olarak çok çekiyoruz" sözleriyle anlattı.

"Soykırım oldu bile diyemiyoruz"

Şehir merkezinde insanların kendilerine "Keşke Süryani olmasaydın" şeklinde hakaretlerde bulunduğunu paylaşan Barbara Akay, "Çocuklarımız dahi okula gittiğinde onlarla kavga ediyorlar. 'Siz cennete gitmeyeceksiniz. Niye Süryanisiniz' diyorlar. Çoğu kişi korkuyor. 'Soykırım oldu' bile diyemiyoruz. Acılarımızı dahi yaşayamıyoruz" diye konuştu.

"Süryani olduğumuzu söylemeden satmak zorunda kalıyoruz"

Süryani oldukları için peynirlerini ve sütlerini almadıklarını kaydeden Akay, "Hayvanlar da mı Süryani yani? Buranın ekonomisi çiftçilik ve hayvancılık üzerine. Bağ budamaya hasada gideriz. Pekmez, pestil onları yapıp satarız. Onları da gizli bir şekilde. Yani Süryani olduğumuzu söylemeden satmak zorunda kalıyoruz. Ekonomik yönden çok zorlanıyoruz. Bir şey satamıyoruz. Süryanilerin yemeğini yemeyenler var. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor” diye seslendi.

Süryani kadınların sorun ve taleplerini dinleyen Başaran son olarak, sorunların üstesinden hep birlikte mücadele ederek ve dayanışarak gelebilecek güçte olduklarını yineledi.

TOP