SABRO

Azınlıkların konut sorunu Meclise taşındı

Mardin Milletvekili Tuma Çelik Süryani, Rum ve Ermeni vatandaşların konut satın almakta yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Süryani, Rum ve Ermenilere  dönük konut satışlarında özel bir mevzuat olup olmadığına ilişkin soru önergesi verdi.

Ülke içerisinde Türkiye vatandaşı olmayanların konut sahibi olabilmeleri önünde herhangi bir engel bulunmadığını anımsatan Çelik, son bir yıl içinde konut satışlarında yüzde 38 oranında artış sağlandığını vurguladı.

Artan döviz kurlarının Türkiye vatandaşı olmayanların konut satın almasını kolaylaştırdığını belirten Çelik önergesinde, “Edindiğimiz bilgilere göre Türkiye vatandaşı olmayan Süryani, Rum ve Ermeniler Mardin, Kilis ve Hatay’da toprak ya da konut satın alamamaktadır. Bu üç ilin ortak özelliği, geride bıraktığımız yıllarda çeşitli nedenlerle topraklarından göç etmek zorunda kalmış ve göç ettikleri ülkelerden vatandaşlık almış nüfusun yoğunlukta olmasıdır. Bu durum kendi doğdukları topraklara yeniden yerleşmelerini engellemektedir” ifadelerine yer verdi.

Tuma Çelik’in Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergenin tamamı şöyle:

  • Son bir yıl içinde Türkiye vatandaşı olmayanlara kaç adet konut satılmıştır?
  • Son bir yıl içinde satılan konutların illere göre dağılımları nedir?
  • Hatay, Kilis ve Mardin’de, Türkiye vatandaşı olmayanlara kaç adet konut ya da gayrimenkul satışı yapılmıştır?
  • Hatay, Kilis ve Mardin’de Türkiye vatandaşı olmayanların toprak ya da konut satın alamadıkları bilgisi doğru mu?
  • Hatay, Kilise ve Mardin’de konut veya arsa satışlarında Süryani, Rum veya Ermenilere dönük özel bir mevzuat var mıdır?
  • Türkiye genelinde konut veya arsa satışlarında Süryani, Rum veya Ermenilere dönük özel bir mevzuat var mıdır?
TOP