SABRO

“Geramon Kilisesi bir an önce koruma altına alınmalı”

Şırnak’ta köylülerin çöp toplama alanına dönüşen Asurilere ait tarihi Geramon Kilisesi’ni Meclis gündemine taşıyan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, bir an önce koruma altına alınması çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki tarihi Geramon Kilisesi’nin köylülerin çöp toplama alanına dönüşmesine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önce ahır sonra çöp toplama alanı oldu! 

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Andaç Köyü’nde bulunan ve Asurilere – Süryanilere ait olan tarihi Geramon Kilisesi daha önce köylüler tarafından ahır olarak kullanılırken, son zamanlarda ise köylülerin çöp toplama alanına dönüştü. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

“Bir an önce koruma altına alınmalı”

İmir’in önergesinde, “Geramon Kilisesi, kuzeyden güneye doğru eğimli olarak inşa edilmiştir. Güneyinde meydan, batı yönünde bahçe, doğu tarafında ise yol bulunmaktadır. Etkileyici bir mimariye sahip olan kilise, bölgenin turizmi açısından önemli bir mekan olmak ile birlikte, bölgenin kadim halklarından olan Asuri-Süryanilerin ibadet mekanıdır. Bugün kilise, kaderine terk edilmiştir. Daha önce ahır olarak kullanılan kilise şimdi ise köylülerin çöp toplama alanına dönüştürülmüştür. Dini mekanlar bizim toplum bilincimizin sembolleridir. Bunları koruma altına almak ve gelecek nesillere taşımak devletin asli görevidir. Ulusal ve uluslararası hukukta ibadethanelerin korunmasına ilişkin gerekli kanunlara yer verilmiştir. Şırnak’ın Uludere’ye bağlı Andaç köyünde bulunan Geramon Kilisesi’nin bir an önce koruma altına alınması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 Nuran İmir’in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinin tamamı şöyle:

  • Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Andaç köyünde bulunan Geramon kilisesinin köylülerin çöp alanına dönüştüğünden haberdar mısınız?
  • Bakanlığınızca daha önce Geramon kilisesine ilişkin bir çalışma yapıldı mı? Yapılmadı ise nedeni nedir?
  • Geramon kilisesi ile ilgili bugüne kadar bir araştırma yaptınız mı?
  • Bakanlığınızın listesinde bulunan kiliseler veya tarihi mekanlar arasında yer verilmiş midir?
  • Bakanlığınızın Geramon Kilisesine sahip çıkmamasının nedeni nedir? Kiliseye sahip çıkarak restore etmek ve korumak için herhangi bir çalışma yapacak mısınız?
TOP