SABRO

11 yıldır süren adaletsizlik: Roboski Katliamı

28 Aralık 2011 tarihinde 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı’nın 11’inci yılında da yaşamını yitirenlerin yakınları adalet arayışlarını sürdürüyor.

11 yıldır süren adaletsizliği derledik.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı (Bêjûh) ve Ortasu (Roboskî) köyü sınır hattında, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sınır ticareti yapan köylülere yönelik savaş uçakları ile yapılan bombardımanda 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti.

247046-808365948-1024x682.jpg

Takipsizlik kararı

Katliam iktidar ve havuz medya kanallarında yer almazken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda Uludere Alt Komisyonu kuruldu. Kurul üyelerinin, “Görüntüler çok net. Göz göre göre ölmüşler” sözlerine rağmen Genel Kurmay Başkanlığı, 7 Ocak 2013 yılında görülen davada TSK personelinin “görevlerini yerine getirdiğini” iddia ederek dosya hakkında takipsizlik kararı verdi.

Roboski’de yakınları katledilen ailelerin Avrupa İnsan Hakları Merkezi’ne (AİHM) yaptığı başvurunun ise süresi  “dolduğu” iddia edilerek reddedildi.

Dava avukatı Tahir Elçi de katledildi

1603483816147-gokcer-tahincioglu-1024x576.jpg

Öte yandan Roboski davasının avukatı Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde katledildi. Ailelerin kurduğu Roboskî İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği (ROBOSKİ-DER) 2017’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.

İç hukuk yollarının bitmesinin ardından gidilen AİHM de, 17 Mayıs 2018’de avukatların eksik belgeleri iki gün geç teslim ettikleri gerekçesiyle davayı reddetti.

Tüm bu hukuksuzluğun yanı sıra katliamda yaşamını yitiren Serhat Encu’nün kardeşi Veli Encu ve Nevzat Encu’nun kardeşi Barış Encu, yapmış oldukları eylem, etkinlik, açıklama ve yorumlardan kaynaklı yargılanarak tutuklandı.

Birçok aile hakkında, "sınır ihlali, mahkemeyi oyalama, eylem ve etkinlik yapma, fotoğraf, pankart taşıma" gibi gerekçelerle de çok sayıda dava açıldı.

34 kişi yargılanmak isteniyor!

raw_roboskili-aileler-erdogan-bize-soz-vermisti-sozunde-durmasini-istiyoruz_076466361.jpg

Katliamın yaşandığı dönemde yapılan Kaymakam Naif Yavuz protestosundan dolayı aralarında HDP yeni dönem İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encu’nun da olduğu 34 kişi hakkında, “örgüt propagandası, askeri yetkililere hakaret, kasten adam öldürmeye teşebbüsten” açılan davalar sürüyor.

Ayrıca 16 aile de Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde Roboski anmasına katılmaktan yargılanıyor. Yine 500’üncü gün anmasından da takipsizlik verilmesine rağmen bin ila 3 bin arasında para cezaları verildi.

Selahattin Demirtaş: “Kanlı ellerin hesabını vereceksin”

raw_demirtas-ey-sarayda-oturan-roboski-katliaminin-sorumlusu-sensin_780005704.jpg

Dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise TBMM’de grup toplantısında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, katliam nedeniyle özür dilemesi çağrısında bulunmuştu. Demirtaş Erdoğan’a şu sözlerle seslenmişti: “Biz senin meşrutiyetini tanımıyoruz, Başbakanlığını tanımıyoruz, senin zihniyetini tanımıyoruz. Sen kendini ne zannediyorsun, bu halkın çocuklarını katledeceksin, kanlı ellerinle çıkıp kürsüde BDP’den hesap soracaksın. Haddini bileceksin, kanlı ellerin hesabını vereceksin önce, çıkıp özür dileyeceksin, bu çocukları katlettiğin için özür dileyeceksin. Sen bu katliamın baş sorumlususun önce bunun hesabını vereceksin.”

roboski-katliami-nda-8-yildir-yargilama-yok-668092-5.jpg

Diyarbakır’da bulunan Roboskî Anıtı kayyım tarafından parçalanarak kaldırılırken, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları “Roboskî için adalet” şiarıyla adalet çağrılarından bir gün olsun vazgeçmedi.

Bitmeyen adalet arayışı

Roboski İçin Adalet Girişimi ise her ayın 28’inde İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştiriyor. 132 aydır süren adaletsizliğin ve katliamdan sorumlu olan herkesin yargılanması talebini vurgulayan girişim, aileler için adalet çağrılarını yineliyor.

TOP