SABRO

Apro Diril yeniden serbest bırakıldı

Şırnak’ta kaçırıldıktan sonra 664 gündür hiçbir haber alınamayan Hurmüz ve katledilen Şimuni Diril ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu Apro Diril ikinci kez tahliye edildi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı, Süryanice ismi Mehre olan Kovankaya köyünde kaçırıldıkları düşünülen ve en son 7 Ocak 2020 tarihinde haber alınan Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedenini, çiftin oğlu 70 gün sonra köy yakınlarında bir derede bulmuştu.

664 gündür kayıp

Bir buçuk yıldan fazla bir süredir failleri bulunamayan Şimuni Diril’in eşi Hurmüz Diril ise tam 664 gündür kayıp.

Yürütülen soruşturma kapsamında ailenin akrabası ve tek görgü tanığı olan Apro Diril, 23 Haziran’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, 10 Eylül tarihinde de tahliye edilmişti.

Dosyanın avukatı avukat Orhan Kemal Cengiz ise gazetemize, Beytüşşebap Savcılığı’nın tutuklama kararının gözden geçirilmesi sırasında itirazda bulunduğunu ve Apro Diril’in 2 Ekim tarihinde yeniden tutuklandığı bilgisini vermişti.

Cengiz yaşanan gelişmeyi, “Tesadüf olmayabilir, sonuç itibariyle savcı bizi soruşturmanın dışında tutuyor ve dosyadaki gizlilik devam ediyor, sayısız kere verdiğimiz dilekçelere de hiçbir yanıt alamadık” şeklinde yorumlamıştı.

Cengiz, soruşturmadaki gizlilik kararının ise kamuoyu baskısının engellenmesi amacıyla oluşturulduğuna dikkat çekmişti.

İkinci tahliye

31 Kasım günü ise Apro Diril’in yeniden serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

Kronoloji:

  • Mehre (Kovankaya) köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı. Köye 1992 yılında dört aile yerleşmiş fakat 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.
  • Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten beridir kayıp.
  • 1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.
  • İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Anneleri’nin 628'inci haftasında kamuoyuyla paylaşılmıştı.
  • Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını ve kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını, daha sonra da kendilerinden bir daha haber alınamadığını duyurmuştu.
  • İlyas ve Zeki Diril için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
  • AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oy birliği ile mahkum etmişti.
  • 2000’li yıllarda, Süryani aileler yaz aylarında köye dönüyor, Hurmüz ve Şimuni Diril çifti ise köye temelli dönüş yapmıştı.

Apro Diril yeniden tutuklandı: “Bir an önce dava açılmalı!”

Dilsiz: “Olayın bir numaralı faili ve şüphelisi Apro Diril”

TOP